Narancsos – citromos sorbet
Hozzávalók :
3 narancs
1 citrom
2 e.k.Grand Marnier vagy Cointreau
6 e.k porcukor
4 menta levél
1 dcl víz
Hámozzuk meg a narancsokat, és a citromot, de úgy hogy a fehér részt is távolítsuk el a narancsokról.4 gerezdet tegyünk félre a díszítéshez. A többi gyümölcsöt összeturmixoljuk a cukorral, a Grand Marnier-vel ,és egy pohár vízzel.
A keveréket 2 ,és fél órára hűtőbe tesszük,fagyasztani időnként megkeverjük.
Ezután kivesszük összemixeljük,és négy kehelybe töltjük. A kelyheket még 1 órára visszatesszük a fagyasztóba, majd utána tálaljuk. Narancs gerezddel ,és mentalevéllel díszítjük.Finom hűsítő csemege.
Most hogy itt a bodza szezon nagyon finom bodza szörpöt lehet készíteni,és nyáron nagy melegben igen finom ha addig kitart. A családom nagy kedvence.
Bodza szörp
Hozzávalói:
50 db nagy virág
5dkg citromsav
3,5 kg cukor
3 db citrom
fél csomag tartósítószer
Vízbe belerakjuk a virágokat a citromom szeleteket,és a tartósítószert 24 órát állni hagyjuk,utána gézen leszűrjük, belekeverjük a cukrot,és a citromsavat ha felolvadt a cukor akkor üvegekbe töltjük (nem kell főzni),és 2-3 nap után tesszük rá a tetejét, addig ugyanis dolgozik még a cukor,ezután hűvös helyre tesszük,és sokáig eláll akár évekig.
MÁLNA SZÖRP
Hozzávalók:
1 kg málna
0,5 l víz
1 kg kristálycukor
1 csomag citromsav
1 késhegynyi tartósítószer
A vízben össze nyomkodjuk a málnát 5-6 órát pihentetjük, gézen átnyomjuk (passzírozzuk)az így kapott lébe feloldjuk a cukrot, citromsavat, ha elolvadt a cukor akkor üvegekbe rakjuk 2-3 nap után zárjuk le.