Karácsonyi fatörzs
Hozzávalók
2x 7 tojásból piskóta
Töltelék:
8 tojássárgája
3 db narancs
10 dgk dió ( a tetejére,durvára őrölt ,és pörköljük meg)
35 dkg cukor
25 dkg étcsoki
40 dkg margarin
A piskóta elkészítése:
7 tojásfehérjét felverni 7 e.k cukorral,majd hozzáadni a a tojássárgáját azzal is verjük pár percig majd hozzáadjuk a 6 e.k lisztet fél sütőport,és 1 e.k kakaó port. Megsütjük, félre tesszük .
A krém elkészítése:
8 tojássárgájához hozzáadjuk a cukrot, a narancs levét, és gőz felett sűrűre főzzük,hogy krém állagú legyen , a legvégén a csokit is beletesszük, hogy felolvadjon.
Ha kihült akkor hozzákeverjük a margarint és a a narancsok reszelt héjját.
Megtöltjük a piskótákat,és feltekerjük.Összeilesszük őket mintha egy fa ág lenne kívülről is ugyanazzal a krémmel vonjuk be minden oldalát,és villával fatörzs szerűen meghúzzuk, a tetejét pörkölt darabos dióval szórjuk meg.
Karácsonyi fonott kalács
Hozzávalók
fél liter tej
75-80 dkg liszt
10 dkg margarin
2 e.k zsír
2.e.k cukor
1 kis csomag élesztő
fél e.k só
10 dkg mazsola
1 tojás a kenéshez
A tejet meglangyosítjuk majd minden hozzávalót belerakunk,jól kidolgozzuk.
Hagyjuk kelni fél órát, utána három
rudat sodrunk és összetekerjük kerekre. Beletesszük a tepsibe és köréje még sodrunk egy rudat,tojással megkenjük. 200° -on készre sütjük.