Sacher torta
Hozzávalók a tortához:
20 dkg vaj
20 dkg étcsoki
8 tojás sárgája,és fehérje
2x 15 dkg kristály cukor
20 dkg liszt
Bevonó:
15dkg étcsoki
Töltelék:
1 üveg házi baracklekvár
A vajat a 15 dkg cukorral habosra keverjük,majd a tojássárgáját apránként hozzáadjuk ha egynemű akkor a felolvasztott csokit adjuk hozzá,de csak akkor ha kihűlt.
Másik edényben felverjük a tojás fehérjét a 15 dkg cukorral, ha kész akkor beleforgatjuk a habot a csokis részre, majd apránként a lisztet is belekeverjük.
Kivajazott lisztezett 23X23-as formába öntjük, 160° 50 percig sütjük ,de ellenőrizzük tűvel.
Ha kihült akkor kettévágjuk,és jól megkenjük baracklekvárral,majd a tetejét is és az oldalát is bevonjuk a lekvárral.
Egy éjszaka pihentetjük,és másnap bevonjuk az étcsokival.
Eszterházy torta
Hozávalók:
7 tojás fehérje
20 dkg cukor,1 vanilíás cukor
10 dkg liszt
15 dkg dió
Töltelék hozzávalói:
7 tojássárgája
4,5 dcl tej,
1 vanílíás puding
20 dkg cukor,2 vaníliás cukor,pici rum
15 dkg dió
30 dkg vaj
A tojásfehérjét felverjük a cukorral,vanilíás cukorral, majd amikor kemény a hab akkor belekeverjük a lisztet,és a diót(ezt a két hozzávalót egybe keverem)
20-22 cm korongokat vágok sütőpapírból,és ebből a masszából 5 lapot sütök, 200°-on, kb 10 perc,ellenőrzés tűvel.
A krém elkészítése
A tejben beletesszük a cukor felét,a másik felével kikeverjük a tojássárgáját,a puding port és 2 kanál lisztet,ha forr a tej akkor belcsorgatom ezt a keveréket és keményre főzöm, ha kihűlt akkor teszem hozzá a diót,és a vajat majd habosra kavarjuk.Ezzel megtöltjük a lapokat és az oldalát is bevonjuk.
A tetejére én krémet teszek.
Epres piskóta rolád
Hozzávalók:
30 dkg eper
2 evőkanál eper likőr
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg vaj
15 dkg cukor
fél liter tej
1 csomag eper ízű puding por
7 tojásból sütött piskóta tekercs
Elkészítése:
Pudingport megfőzni a leírás szerint. Míg hűl, cukrot a vajjal keverd habosra.
Tisztítsd meg az epret, a hideg pudingot keverd össze habos, cukros vajjal, majd likőrrel ízesítsd. Egyenletesen simítsd a krém kétharmadát a piskótára és csavar fel.
Krémmel vond be körös körül, tedd a hűtőbe.
Szeleteld fel, díszítsd eperszemekkel, majd eper szörpöt csöpögtess a tetejére
Gyümölcs torta
8 tojásból piskótát sütünk
A krém hozzávalói:
0.5 kg málna vagy eper
1 epres pudingpor
5 evő kanál liszt
0,5 l . tej+ 3 dl a habporhoz
25 dkg kristálycukor
2 csomag zselépor (piros)
2 csomag habpor
25 dkg margarin
A tejben megfőzzük a pudingport,lisztet,cukrot kemény krémet kapunk,félre tesszük hűlni.
Ha kihűlt a krém akkor belekeverjük a margarint és habosra keverjük,ezt a krémet rákenjük a piskóta tetejére, majd a málnát szépen sorba rakjuk a krém tetején,felolvasztjuk a zseléport és rácsorgatjuk a tetejére, ezután felverjük a habport és a tetejére tesszük. Nagyon finom és könnyű. Jó étvágyat!
Margaréta torta
Azért kapta ezt a nevet mert amikor kész akkor úgy néz ki mint a margaréta.
8 tojásból piskótát sütünk a szokásos módon tekercsnek amint kisült feltekerjük. Félre tesszük és addig elkészítjük a krémet.
Krém hozzávalói:
1 l tej
5 db tojássárgája
10 e.k. liszt
4 vaníliás cukor
15 dkg darált dió
1 margarin
30 dkg kristály cukor
Tetejére:
2 csomag habpor
3 dl tej, a szokásos módón készítjük el.
A tejet és a cukrot feltesszük főni, közben a tojássárgáját a lisztet,vaníliás cukrot csomómentesre keverjük 1dcl tejjel, amit a literből veszünk el.
Amint forr a tej ezt a masszát beleöntjük,és sűrű krémet főzünk belőle vigyázni kell ahogy sűrűsödik nehogy oda égjen.
Ketté választjuk a krémet az egyik lesz a vaníliás krém , a másik felébe beletesszük a darált diót.
Amint kihűlnek a krémek habosra keverjük a fél-fél margarinnal.
Utána a tekercset megtöltjük a diós krémmel, majd felszeleteljük , a szeleteket egy kerek tálcára rétegezzük,(margaréta formára) amint megvan az első réteg lekenjük a vaníliás krémmel,utána addig folytatjuk míg van hozzávalónk.
Majd ezt az egészet bevonjuk tejszínhabbal, hűtőbe 8 órát pihentetjük,majd szeljük mint a tortát. Nagyon finom, és a szeletelésnél keresztben látszik a töltelék. Jó étvágyat !