Alacsony energiatartalmú ételek édesítőszerrel
Sajnos hazánkban nagyon sok ember küzd a cukorbetegséggel ezt Ők is bátran fogyaszthatják.
Forró csokoládé
Hozzávalók 1 személyre
2,5 dl tej 1,5 %
1 csipet fahéj
1 e.k. kakaópor
ízlés szerint édesítő szer
A tejet melegítsük meg egy lábasban, belekeverjük a kakaóport,és a fahéjat.
Forrón fogyasztjuk.
Gyümölcsös-diós saláta reszelt gyümölccsel és kókusszal
Hozzávalók 1 személyre:
12 dkg alma
6,5 dkg répa
1,5 dkg sózatlan napraforgómag
8dkg körte
1,5 dkg kókuszreszelék
3dkg mandula, mogyoró vagy dió
0,5 dl alma lé nem cukros
édesítőszer
Elkészítése:
Az almát,répát és a körtét reszeljük le majd keverjük össze egy tálban.
Adjuk a keverékhez a darált dióféléket,kókuszreszeléket,a napraforgómagot,és az alma levet. Ízlés szerint ízesítjük pár csepp édesítőszerrel amit alaposan keverjünk el.
Házi müzli szelet
10 szelethez
18 dkg zabpehely
1 ek. méz
6,4 dkg dió darabolva
2g édesítőszer
1 ek. vanília eszencia
egy csipet só
2 ek. olívaolaj
8,5 dkg aszalt gyümölcs feldarabolva
Elkészítése:
Melegítsük fel a sütőt 160 fokra béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Az összes hozzávalót keverjük össze,majd öntsük a tepsibe és terítsük szét,hogy vékony réteget kapjunk.
A sütőben süssük 10 percig míg aranybarna nem lesz.
Hagyjuk kihűlni,majd 10 egyforma szeletre vágjuk.
Cukorbetegek reggeli tálja
Hozzávalók 1 személyre
Egy közepes méretű alma
9g lenmag
10 dkg tehén túró
egy csipet fahéj
10 dkg cukormentes müzli
egy csésze tejeskávé 1,5 % tejből,és édesítőszerrel készítve.
Elkészítése:
A túrót a müzlit,lenmagot keverjük össze, az almát vágjuk kis kockára,magasabb marad a rosttartalma ha nem hámozzuk meg.
A müzlis keverék tetejére helyezzük az almát majd ízlés szerint szórjuk meg fahéjjal. Tejeskávéval kínáljuk.
Házi gyümölcsös keksz 1 főre
Hozzávalók
3,5 dkg édesítővel készült lekvár
2,5 dkg vaj, margarin
0,1 dl 1,5 zsírtartalmú tej
7dkg zabpehely
1 evőkanál édesítőszer
4 dkg alacsony zsírtartalmú krémsajt
Elkészítése
A meggyet apró darabokra vágjuk, a levét kinyomjuk , a meggyet keverjük össze a lekvárral,egy tálban keverjük a vajat/margarint és a krémsajtot habosra adjuk hozzá a tejet az édesítőt és a zabpehely felét,keverjük össze a meggyes lekváros masszával, lágy masszát kapunk,a maradék zabpehellyel szórjuk meg a gyúródeszkát,és formázzunk a masszából egy hengert. Csomagoljuk be fóliába,és 2 órára tegyük hűtőbe.
Vegyük ki a tésztát a hűtőből, és vágjuk 1 cm vastag szeletekre,sütőpapírra helyezzük 200 fokos sütőbe világosra sütjük,20-25 perc, ne hagyjuk megbarnulni.
Tea mellé nagyon finom,de magában is, jó étvágyat.