Fehérjében gazdag, olcsó és gyorsan elkészíthető egészséges és tápláló étel.
Hozzávalók: személyenként egy marák szójapehely, kávéskanál olaj, kávéskanál liszt, csipet törött paprika, só bors, személyenként két evőkanál paradicsomlé, három tojás, olaj a tükörtojás elkészítéséhez.
Kis edényben leáztatjuk a szójapelyhet annyi vizzel, hogy ellepje. Ha beszívta a vizet, utánnaöntünk. Lábasban az olajból, lisztből és törött paprikából piros rántást készítünk, majd hozzáöntjük a paradicsomlét és a puhára ázott szójapelyhet a vízzel együtt. Sóval (ételízesítővel), borssal ízesítjük. Az elkészített tükörtojással tálaljuk. Aki szereti a csípős változatot, erőspaprikával is készítheti.
Balkáni lecsó
Idény jellegű, rendkívül egészséges és tápláló gyors egytálétel.
Hozzávalók: személyenként 1-2 húsos parika (ha lehet, különböző szinű, elsösorban a zöld és a sárga ajánlott), 2 közepes paradicsom, két tojás, só vagy ételízesítő, kevés olaj.
A paprikát cikekkre majd kb 1 centis csíkokra vágjuk. Feltesszük az olajon pirulni. Amikor már egy kicsit megfonnyadt, hozzávágjuk a paradicsomot. Ha a paradicsom levet engedett, ízesítjük és hozzáütjük a tojást. Ha nem keveri el teljesen, a paprika és paradicsom mellett a tojás fehér és sárga csíkokat alkot az ételben. Pár perc alatt a tojás megkeményedik és az étel máris kész.
*************************
Topszi magyarosan
Bácskai tojáslepény főzelékfélékkel, magyaros ízvilággal. Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, olcsó de tápláló reggeli, vacsora vagy egy gyors ebéd.
Hozzávalók: Személyenként: 2 tojás, 1 paprika, 1 paradicsom, só, kevés csípős paprika (kihagyható), zsemlemorzsa szükség szerint.
Elkészítés: Üssük a tálba a tojást. Adjuk hozzá a sót, borsot, csípős paprikát, a kis kockákra felaprózott paradicsom és paprikát, majd annyi zsemlemorzsát, hogy sűrű palacsintatészta szerű masszát kapjunk. Lapos edényben (palacsintasütőben) tegyünk fel olajat melegedni. Amikor már felforrósodott, öntsük bele a masszát. Jó ha fél-egy centi vastag. Amikor már megsült az egyik oldala, fordítsuk meg és süssük készre. Melegen tálaljuk.
*****************************
Szerb topszi
Bácskai tojáslepény főzelékfélékkel, a szerb konyha ízvilágával. Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, olcsó de tápláló reggeli, vacsora vagy egy gyors ebéd.
Hozzávalók: Személyenként: 2 tojás, 3 evőkanál az előző napi ebédből megmaradt zöldségféle (sárgarápa, zöldség, krumpli, zöldbab, borső). Ha nincs maradék főzelékfélénk, gyorsan párolhatunk a topszihoz) 1 paradicsom, só, kevés csípős paprika (kihagyható), zsemlemorzsa szükség szerint.
Elkészítés: Üssük a tálba a tojást. Adjuk hozzá a sót, borsot, csípős paprikát, a kis kockákra felaprózott főzelékféléket, majd annyi zsemlemorzsát, hogy sűrű palacsintatészta szerű masszát kapjunk. Lapos edényben (palacsintasütőben) tegyünk fel olajat melegedni. Amikor már felforrósodott, öntsük bele a masszát. Jó ha fél-egy centi vastag. Amikor már megsült az egyik oldala, fordítsuk meg és süssük készre. Melegen tálaljuk.
******************************
Zöldhagyma levél saláta
Hozzávalók (4 személyre)
8 zöldhagyma levele
100 gram majonéz
1 dl tejföl
Só
Bors
Elkészítése
A zöldhagyma levelét levágjuk, megmossuk és 1-2 centis darabkákra szeleteljük. Összekeverjük a tejfölt a majonézzel, sóval és borssal ízesítjük, majd belekeverjük a zöldhagyma felaprított levelét. Különösen a sült hósokhoz alkalmas vitamindús saláta. Kiadós étel, egytálételnek, reggelire vagy vacsorára is fogyasztható önnállóan.
***************************