Egytál ételek
https://cookpad.com/hu/receptek/15600502-zoldbabos-tejszines-teszta?ref=you_tab_my_recipes
Zöldséges hús kölessel
Hozzávalók:
30 dkg hús
1 fej hagyma, 1 fej karfiol, fél kg zöld borsó,2 e.k zsír
Hagymát megdinszteljük a zsíron, majd a csíkokra vágott húst is megforgatjuk rajta,fűszerezzük, sóval, borssal, amikor már majdnem megpuhult a hús akkor hozzá adjuk a karfiolt, és a borsót is, és készre főzzük.
Közben megfőzzük a kölest a szokásos módon.
https://www.facebook.com/groups/172636591657478
Bab sólet
Hozzávalók:
fél kg nagy szemű bab
fél kg füstölt hús
fél kg nyers hús
1 nagy fej hagyma,1 gerezd fokhagyma,
só, bors ízlés szerint
Este beáztatjuk a füstölt húst,és a babot
A hagymát megdinszteljük 2 e.k zsíron hozzáadjuk a kockára vágott nyers húst, fehéredésig pirítjuk,majd hozzáadunk 1 e.k.őrölt piros paprikát,sózzuk borsozzuk, fokhagymát és a füstölt húst,babot felöntjük annyi vízzel hogy ellepje. Kb 2-3 órát főzzük a babtól függ.
Ha megfőtt akkor rántást teszünk rá,és tálaljuk.
Rántás:
1.e.k zsír 2 e.k liszt,1 k.k.piros paprika.
Csirke olasz módra
Hozzávalók 4 személyre
8 csirke alsó comb
500gr paradicsom
1 fej vöröshagyma
150gr gomba
3 gerezd fokhagyma
1 zöld paprika
4 e.k. olavaolaj
2 dl száraz fehér bor
½ kanál oregánó
½ e.k friss kakkukfű
só, bors
A serpenyőben felforrósítjuk az olajat megfonnyasztjuk a hagymát majd rádobjuk a combokat amikor kap egy kis színt akkor hozzáadjuk a többi hozzávalót,és készre főzzük.
Tésztával ,rizottóval, párolt burgonyával fogyaszthatjuk. Könnyű nyári étel.
Csirkemetélt gomba bundában
25 dkg gomb
1 csomó petrezselyemzöld
1 tojás
1 db csirke mell
4-5 evőkanál liszt (teljes kiőrlésű)de lehet fehér liszt is
2-2.5 dl tej
1 e.k . olaj,1 csapott teáskanál só, bors ízlés szerint , olaj a sütéshez
Elkészítése
A csirke mellet kicsontozom, és vékony csíkokra vágom. Megsózom, borsozom.
Közben a gombát vékony szeletekre vagdalom, majd az olajon fedő alatt sóval borssal puhára párolom végül zsírjára sütöm. Kihűtöm.
A tojást,tejet, a lisztet, és a finomra vágott petrezselyemzöldet simára keverem, hozzáadom a pirított gombát és ízlés szerint sózom. Palacsinta tészta sűrűségűnek kell lenni,ha ritka akkor még teszek hozzá lisztet. A csirkemell csíkokat először a lisztbe mártom majd a tésztában megmártom, bő forró olajban pirosra sütöm. Párolt vajas borsó , vagy rizibizi illik mellé tartármártással. Majonézes mártással hidegen is nagyon finom.
Cserépedényben sült zöldséges csirke
1 ,5 kg csirke
10 dkg vöröshagyma
20 dkg sárgarépa
40 dkg kelbimbó, kakukkfű
20 dkg gomba
1 csokor petrezselyem
só.őrölt bors
2 gerezd fokhagyma
pici olaj
Elkészítése egy tűzálló cserépedényt 15-20 percig beáztatjuk hideg vízbe,a csirkét feldaraboljuk, a megtisztított vöröshagymát és a gombát cikkekre a sárgarépát karikára a kelbimbót megtisztítjuk a fokhagymát és a petrezselymet apróra vágjuk.
Az előkészített hozzávalókat összekeverjük sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük.
A lecsepegtetett cserépedénybe tesszük a hozzávalókat meglocsoljuk egy kis olajjal,és sütőben 1,5 óra alatt készre sütjük.
Rakott burgonya paradicsommal
40 dkg burgonya
10 tojás
20 dkg paradicsom
12dgk füstölt sajt
2 nagy fej lila hagyma
1 csokor zeller zöld
4 dl tejföl,5 dkg vaj
só, borsikafű
A hőálló cserépedényt 15-20 percre beáztatjuk.
A krumplit héjában megfőzzük majd karikára vágjuk, 8 tojást 10 perc alatt keményre főzünk majd azt is karikára vágjuk.
A paradicsomot,lila hagymát is felkarikázzuk. A sajtot lereszeljük,a zellert apróra vágjuk.
A tejfölt kikeverjük a 2 nyers tojással ,zeller zöldjével és a reszelt sajttal. Kivajazzuk az edényt és rétegezve lerakjuk :
krumpli,hagyma,tojás,paradicsom majd a tejfölös sajtos masszát ráöntjük és készre sütjük.