Délvidéken igen közkedvelt édességnek számít, nem sok hozzávaló kell, és nagyon finom. Ősszel elég gyakran készítem, mert szeretjük.
Hozzávalók:
Vaníliás kifli
Hozzávalók:
50 dkg liszt,15 dkg porcukor,1 csomag sütőpor,1 csomag vaníliás cukor
3 főtt tojássárgája,25 dkg margarin,2 tojás,1 citrom leve
a tetejére kb 10 dkg vaníliás porcukor
A liszthez hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot az összetört főtt tojássárgáját. A margarinnal,a citrom levével ,és a tojásokkal gyúrjuk össze.
A tésztából sodorjunk kisujjnyi vastagságú rudakat, és formáljuk kifli formára.
180 fokos sütőben 10-12 perc alatt süssük aranysárgára. Azon melegében forgassuk meg a vaníliás porcukorban.
Ez az édesség egy igazi különlegesség. A férjem nagy kedvence, és eddig a receptet sem adtam ki a kezemből. Annak ellenére nem, hogy régi családi receptről van szó. Sokáig eláll.
Hozzávalók:
2 db ostyalap
2x30 dkg kristálycukor
30dkg margarin
8 tojássárgája
30 dkg dió
Egy lábasban megpörköljük a cukor felét, egy másik edényben beletesszük a tojássárgáját,a cukor másik felét,és a margarint ezeket gőz fölött felolvasztjuk nem főzzük !!csak addig van a gőz fölött míg felolvad minden.
A diót feldaraboljuk , amikor megpörkölődött a cukor először a diót öntsük rá,utána pedig a tojássárgás cukros margarinos egyveleget,és addig főzzük míg a pörköltcukor megfő.
Langyosra hűtjük utána vesszük az egyik ostyalapot a sima felére ráöntjük a tölteléket eligazítjuk,hogy mindenhol egyformán legyen,majd ráhelyezzük a másik ostyalapot úgyszintén a sima felével. Ha kell akkor lenyomtatjuk,másnap szeleteljük.
A másik édesség a fiam nagy kedvence ez is saját recept amit én kísérleteztem ki az évek során nekünk így tökéletes.
A tészta hozzávalói:
7 tojásfehérje
22 dkg kristálycukor , 1 vaníliás cukor
10 dkg liszt
15 dkg dió
A tojásfehérjét felverjük a kristálycukorral habnak addig verjük míg nagyon kemény habot nem kapunk ha ez megvan, akkor összekeverjük a lisztet,és a diót majd finom mozdulattal belekeverjük a habba.
5x22 cm sütőpapírt vágunk,és elosztjuk a masszát az 5 lapon ,majd 180C fokon 8-10 percig világosra sütjük.
Krém hozzávalói:
4,5 dl tej, 1 vaníliás puding por,
7 tojássárgája
3 ek liszt
25 dkg kristálycukor,
15 dkg dió
30 dkg margarin,
3,5 dl tejben beletesszük a cukrot feltesszük főni, a tojássárgáját , a pudingport , a lisztet összekeverjük 1dl tejben,amikor forr a tej akkor belefőzzük az összekevert hozzávalókat,és kemény krémet főzünk. Ha kihűlt akkor tesszük hozzá a diót és a margarint majd habosra keverjük a krémet.
Megtöltjük a lapokat,és a tetejét és az oldalát is bevonjuk a krémmel,és diszitjük.
Jó étvágyat.
KALÁCSOK, SÜTEMÉNYEK
Kalács mikroban
Hozzávalók:
30 dkg liszt,
egy kis zacskó sütőpor,
20 dkg cukor,
1 vaníliás cukor,
10 dkg margarin,
2 dl tejföl
0,5 kg gyümölcs (megy, sárgabarack, őszibarack, alma, körte vagy szilva).
Elkészítése
A gyümölcsöt kivéve a többi anyagot összedolgozzuk. A mikróba tehető (nem fém) kuglófformába, vagy hasonló, megfelelő edégybe tesszük a tésztát. A gyümölcsöt,megtisztítjuk, kimagozzuk és ha kell felaprózzuk, hogy megyszem nagyságó legyen.A gyümölcsöt a tésztára szórjuk és 18 percig sütjük a mikróban közepes erősségen, majd 15 percig még a mikróban hagyjuk.
****************************
Grízes sütemény
Hozzávalók:
1 olvasztott margarin (250 gram)
1 pohár (2 dl) gríz,
2 pohár liszt,
1 pohár cukor,
1 pohár tej,
1 tojás,
1/2 zacskó sütőpor,
1 zacskó. vaníliás cukor,
reszelt citrom- vagy narancshéj,
1 ek. mazsola.
1 zacskó pudding (csokoládés, mogyorós, vaniliás – ízlés szerint)
½ liter tej
Elkészítése
Keverjük össze a felolvasztott, de nem túl meleg margarint a tojással és a cukorral., majd keverjük hozzá a többi hozzávalót. Öntsük a masszát 1,5 literes, margarinnal vagy vajjal kikent formába, és 12 percig süssük a mikróban 500W-on, majd 5 percig pihentessük.
Ezután fél liter tejből készült pudinggal leöntjük kis idő mulva tálalhatjuk.
*****************************