Házi hájas kifli
Én ezt a kiflit mindig sertés hájból készítem.
Hozzávalók:
1kg liszt
50 dkg háj, 3 evőkanál 10% ecet, csipet só,3 tojás sárgája,4-5,dl langyos víz
1 db 7dcl üveg házi szilvalekvár, vaníliás porcukor
A hájat ledaráljuk majd összegyúrom az ecettel,és a liszt egy harmadával(33dkg), elnyújtom,és félreteszem.
A liszthez hozzáadom a sót a 3 tojássárgáját ,és a vizet, lágy tésztát gyúrunk,jól ki kell dolgozni amig hólyagosodni kezd.Ekkor elnyújtom a tésztát,és ráteszem a hájas részt, majd összehajtogatom,15 percet várok,majd még 2x hajtogatom.
Utána elnyújtom fél újnyi vastagra téglalapokat vágok (5X7cm)belőle majd házi szilvalekvárral (amit én főzök) töltök meg.
Lehet mákkal,dióval is esetleg másfajta lekvárral is tölteni.
180 fokos sütőben világosra sütök. Majd vanilíás porcukorba hempergetem.
Kívül ropogós belül omlós,nagyon finom,igaz egy kicsit munkás , de megéri.
Karácsonyi csontozott pulyka sonkával sajttal töltve
Hozzávalók
1 db bébi pulyka 3-4kg
A töltelék hozzávalói:
Kb 50 -60 dkg sonka (2 féle)
25 dkg sima sajt
25 dkg füstölt
A pulykát kicsontozzuk,én belülről csontozom nem vágom a mellénél ketté a húst, ízlés szerint kívül sózzuk borsozzuk,egy kicsit pihentetjük, belül azért nem kell sózni,mert a sonka,sajt sós és nehogy túl legyen sózva.
A töltéshez előkészítjük a sajtot, únyi vastagra vágjuk,és betekerjük a sonkába.
Elkezdjük tölteni a pulykát sorba rakjuk , a végén hústüvel össze fogjuk a pulykát. Tepsibe tesszük vajdarabokat teszünk a tetejére.
Lassú tűzön sütjük többször meglocsoljuk a levével.
A szeletelésnél nagyon mutatós mozaik szerű.
Krumpli pürével,és lila káposztával tálaljuk.