Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg darált hús sertés,csirke,vagy pulyka
kettő kanál étolaj
10 dkg vöröshagyma
1 dkg sárgarépa
2 db paradicsom
1 evőkanál liszt
2 dl csont lé
1 evőkanál pirospaprika
1 egész tojás
8 dkg rizs
bors
só
petrezselyemzöld
8 db egyforma nagyságú spárgatök
Elkészítés :
A tököket megtisztítjuk, belsejüket kivájjuk és töltelékkel megtöltjük, majd cserépedénybe helyezzük. Kockára vágott paradicsomot rakunk a tetejére, és sárgarépával megszórjuk. 30 percig sütjük a sütőben, közben vizet vagy csontlét öntünk alá. Ez után öntettel leöntjük, 15 percig sütjük közepesen meleg sütőben.
Töltelék:
Olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd a finomra darált fiatal, sovány húst hozzáadjuk. Pirítjuk tovább, sózzuk, borsozzuk és felöntjük kevés vízzel vagy csont lével. Ha az étel felforrt, lehűtjük és akkor adjuk hozzá a tojást és az apróra vágott petrezselyem zöldet .
Öntet:
Rántást készítünk két kanál olajból és egy evőkanál lisztből, pirospaprikával megszórjuk, majd vízzel vagy csont lével felöntjük. Felforraljuk és töltött tökre öntjük. Az étel elkészült, feldaraboljuk, majd leöntjük tejjel hígított, felvert tojással. Jó étvágyat!
Mivel itt a körte szezon,ezért ez egy nagyon könnyű nyári finomság.
Töltött körte
4 lédús körte ½ citrom leve
50g lágy gorgonzola sajt 50 g kristálycukor
4 e.k. tejszín 100g eper
Simára keverjük a gorgonzolát és a tejszínt.
Meghámozzuk a körtéket ketté vágjuk de a szárukat hagyjuk meg. Kivájjuk a magházat,és egy kis gyümölcshúst amit a sajtos krémhez keverünk. A citrommal meglocsoljuk a körtéket nehogy megbarnuljanak.
A körtéket megtöltjük a krémmel, lefedjük a másik felükkel ,és tányérra rakjuk.
Összetörjük az epret, és hozzáadjuk a cukrot és a maradék citromlevet, felforraljuk majd kihűtjük. A szósszal leöntjük a körtéket, és azonnal tálaljuk. Könnyű esti vacsora és nagyon finom.