SALÁTÁK
Paradicsommal és olíva bogyóval penne saláta
4 személyre:
300 dkg penne tészta
1 kis fej lila hagyma
100 dkg fekete olíva bogyó
2 db paradicsom
1 evő kanál balzsam ecet
pár db petrezselyem
2 evő kanál olíva olaj
só
frissen őrölt bors
Elkészítés:
Fél evő kanál olíva olajjal felforralunk 1,5 liter vizet, teszünk bele penne tésztát. Tészta csomagolásán lévő utasításoknak megfelelően megfőzzük, lecsöpögtetjük, és kihűlni hagyjuk.
Forrásban lévő vízben a megmosott paradicsomokat bele mártjuk, meghámozzuk és negyedekre vágjuk. A kimagozott paradicsomot apró kockákra vágjuk, hagymát felaprítjuk.
Paradicsom kockákat, hagymát felaprítva és az olajbogyókat össze keverjük a megmaradt olíva olajjal, balzsam ecettel, és ráöntjük a penne tésztára. Sózzuk, borsozzuk, petrezselyemmel díszítjük, tálalásig hűtőbe tesszük.
Az elkészítés 15 perc.
Jó étvágyat.
Halsaláta tengeri halból 4 személyre
8 szelet kb. 40 dkg filézett kemény húsú tengeri hal
250 dkg saláta koktél
5 szelet kenyér
4 evőkanál olíva olaj
3 evőkanál balzsam ecet
olaj
kapri bogyós pástétom
Készítése:
Négy evőkanál olíva olajjal, 3 evőkanál balzsam ecettel, kevés sóval és borssal vinaigrette öntetet készítünk. Hideg vízzel lemossuk a halat, majd megszárítjuk. Hal szeleteket mély tányérra rakjuk és vinaigrette öntettel meglocsoljuk.
Megmosott salátát összetépjük, de ne legyenek túl kicsik. 4 tányéron szét- osszuk a leveleket.
Kenyér szeleteket megpirítjuk, négybe vágjuk, majd riglis, olaj és kapribogyós pástétommal megkenjük és a tányérokra tesszük.
Kivesszük a halat a pácból, páclevet nagy serpenyőbe öntjük, hal mindkét oldalát 2 percig pároljuk. Tányérokra két-két szeletet teszünk, azonnal fogyasztható.
Elkészítése 35 perc.
Jó étvágyat.
Zöldhagyma levél saláta
Hozzávalók (4 személyre)
8 zöldhagyma levele
100 gram majonéz
1 dl tejföl
Só
Bors
Elkészítése
A zöldhagyma levelét levágjuk, megmossuk és 1-2 centis darabkákra szeleteljük. Összekeverjük a tejfölt a majonézzel, sóval és borssal ízesítjük, majd belekeverjük a züldhagyma felaprított levelét. Különösen a sült hósokhoz alkalmas vitamindús saláta.
***************************
Céklasaláta másképpen
Hozzávalók (4 személyre)
½ kg képoszta
2 nagyobb sárgarépa
1 nagyobb cékla
Só
1 evőkanál ecet
1 evőkanál olaj
Csipetnyi cukor
Kevés víz
Elkészítése
A képosztát vékony szeletekre vágjuk, vagy legyaluljuk. A sárgarépát és a céklát megmossuk és lereszeljük. Egy megfelelően nagy edényben összekeverjük az olajat és az ecetet, ízlés szerint sózzuk, csipetnyi cukrot adunk hozzá. Ha túl erősnek találjuk az ízét, egy kis vízzel hígíthatjuk. Ezután beleforgatjuk a többi hozzávalót és tálalásig, legalább fél órára állni hagyjuk, miközben néhányszor megforgatjuk.
**************************