Ez egy tipikus szilveszteri kifli
Virslis kifli
Hozzávalók:
Fél liter tej
2 dkg élesztő
75 dkg liszt
2 e.k. cukor
fél e.k só
2,5 e.k zsír
60 dkg virsli
a kenéshez tojás
Amikor megkelt a tészta akkor kinyújtom fél újnyi vastagra ,és kb újnyi hosszú csíkokat vágok belőle amibe betekerem a virslit .
A nagyobb virsliket(Pick) félbe majd háromba darabolom(kb. 5-6 cm)
Tojással kenem meg a tetejét,és 200° szép pirosra sütöm.
Pljeskavica
Hozzávalók:
40 dkg sertés (zsírosabb hús)
20 dkg bárány (zsírosabb)
20 dkg marha (zsírosabb)
2 e.k só
1 e.k bors
2 kis fej hagyma
fél kávéskanál szódabikarbóna
A húst ledaráljuk, a hagymát apró kockára vágjuk,és összekeverjük a fűszerekkel, egy éjszaka állni hagyjuk hogy összeérjenek az ízek.
Másnap a masszából pogácsákat formálunk és közepesen forró szén grillen, alaposan átsütjük,de lehet bent a tűzhelyen olívaolajjal kikent grill-, vagy sima serpenyőben mindkét oldalát kb. 7-10 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha már nem folyik ki belőle lé, de rugalmas még a húspogácsa.
Karikára vágott hagymával , ajvárral,paradicsommal és zsemlével tálaljuk , amit előtte megforrósítunk majd megkenjük ajvárral a bucit majd a húst és utána a hagymát paradicsomot.Másnap ha marad jó uzsonnára.
Csevapcsicsa
Hozzávalók:
40 dkg sertés (zsírosabb hús)
20 dkg bárány (zsírosabb)
20 dkg marha (zsírosabb)
2 e.k só
1 e.k bors
fél kávéskanál szódabikarbóna
A húst ledaráljuk,és összekeverjük a fűszerekkel, egy éjszaka állni hagyjuk hogy összeérjenek az ízek.
Másnap a masszából vizes kézzel apró rudacskákat formálunk és közepesen forró szén grillen, alaposan átsütjük,de lehet bent a tűzhelyen olívaolajjal kikent grill-, vagy sima serpenyőben mindkét oldalát kb. 3-7 perc alatt készre sütjük.
Nem szabad teljesen kiszárítani, a csevap akkor tökéletes, ha a belseje még szaftos.
Apróra vágott hagymával , ajvárral és fehér kenyérrel tálaljuk .